srijeda, 22. lipnja 2011.

Španjolski nogomet u velikoj krizi, upitan i početak Primere


'Najljepša liga svijeta' u velikim je financijskim problemima. Dug klubova od gotovo četiri milijarde eura mogao bi 'koštati' odgodu početka španjolskog prvenstva

Španjolska prva nogometna liga na rubu je bankrota, piše dnevni list Marca. Primera ima gotovo četiri milijarde eura nagomilanog duga, a jedino dva velikana, Barcelona i Real Madrid uspijevaju nekako pokriti troškove. Svi ostali grcaju u problemima.

Klubovi u Španjolskoj morat će promjeniti svoju politiku ako misle preživjeti iduće sezone, ali i nove norme 'financijskog fair playja' koje Uefa uvodi 2012. godine.

'Najljepše prvenstvo svijeta' kako ga nazivaju Španjolci u velikoj je financijskoj krizi. Iza skupih igrača, astronomski visokih cifri transfera i jednako tako vrtoglavo visokih plaća igrača krije se stvarnost od 4 milijarde eura duga.

Ukupno je 21 klub prve i druge španjolske lige zatražio 'Ley Concursal', pozvavši se na zakon koji im omogučava da odgode ili smanje visine otplate duga bez da pritom moraju službeno proglasiti bankrot. Klubovi time izbjegavaju kazne, oduzimanje bodova i izbacivanja u niže lige.

Čak je 300 igrača već prijavilo klubove prve i druge lige zbog neisplaćivanja dugova. Njihov sindikat već je zaprijetio da će pokrenuti opći štrajk uoči početka prvenstva ako im klubovi ne isplate sve što im duguju.

Gotovo je nemoguće da će klubovi uspjeti udovoljiti zahtjevima igrača i mogućnost štrajka na početku prvenstva sve je izvjesnija. Klubovi su svjesni toga, ali ne mogu učiniti ništa da spriječe igrače.

Jedino Real Madrid i Barcelona uspijevaju 'pokriti' dug koji se penje na gotovo milijardu eura. Dva kluba od televizijskih prava uspijevaju namiriti 600 milijuna eura, više od polovice ukupnog iznosa. No, zakon koji spašava klubove mogao bi nogometaše koštati gotovo polovice neisplaćenih dugova.

Pozitivno posluju još jedino klubovi kojima se posrećilo sa stranim ulaganjima. Malaga, koju je preuzeo čileanac Manuel Pellegrini, u financijskom je plusu te si može priuštiti rastrošniju 'kupovinu' uoči nove sezone.

Među klubovima koji su već zatražili 'Ley Concursalu' nalaze se imena poput Real Zaragoze, Herculesa, Betisa, Cordobe, Rayo Vallecana, Mallorce, Recreativa i Xereza.

U jeku transfera, iznosa od 50 milijuna za Sancheza koliko nudi Barcelona za igrača i još 40 milijuna za Fabregasa, prava realnost, bar što se financijske strane španjolskog nogometa tiče, govori o velikoj krizi, dugovima koji se ne podmiruju i štrajkovima koji bi mogli odgoditi početak jednog od najljepših prvenstava svijeta.

Nema komentara:

Objavi komentar